Szentistván


Szentistván is een dorp op ongeveer anderhalf uur rijden van Budapest. Het ligt op de grens waar de uitgestrekte puszta overgaat in het laaggebergte. Het is een klein, uitgestrekt dorp met zo’n 3000 inwoners. In Szentistván zijn een bakker, slager, een supermarkt en diverse lokale cafés te vinden. Op de kleine markt die een paar keer per week wordt gehouden kun je terecht voor groenten en fruit.

Op tien minuten rijden van Szentistván ligt Mesokovesd: een klein stadje waar je in principe alles kunt krijgen. Er zijn enkele grotere supermarkten, banken waar je geld kunt pinnen, een klein winkelcentrum, restaurants, musea, een tourinform (de Hongaarse VVV) en een wekelijkse markt.

In Szentistván zijn jaarlijks twee dorpsfeesten: op 1 mei wordt de dag van de arbeid groots gevierd. Op 20 augustus is de nationale feestdag in Hongarije. Een dag later, op 21 augustus, wordt in Szentistván een bruiloft nagespeeld waar het hele dorp is uitgenodigd. Er wordt volop in klederdracht gedanst en palinka gedronken.