over het Jacobshuis


In 2004 overleed de laatste Hongaarse eigenaar Jakab Baranyi. Zijn vrouw Ana Toth overleed al eerder. Het echtpaar was kinderloos, leefde eenvoudig; hadden kippen en een paar varkens, een flinke moestuin, maar ook een bloementuin. Her en der op het erf komen ook nu nog, onverwacht bollen en zaden op, met de mooiste bloemen. Jakab had zelf een waterleidingsysteem aangelegd vanaf de put in de voortuin over het hele erf, met verschillende tappunten.

In 2005 werd het huis verkocht aan Nederlanders die er hun zomervakanties vierden. Tijdens de verbouwing van het huis vonden ze een flesje met daarin een brief van de oude Jakab. Hij schreef over zijn leven en vroeg of iedere nieuwe eigenaar het graf van hem en zijn vrouw wil bezoeken. Kinderloos gestorven gaf de angst voor een verwaarloosd graf.

We hebben inmiddels zelf meerdere rondleidingen gehad door ons huis en over het erf. Een stokoude man uit het dorp liet ons zien hoe het huis en erf vroeger gebruikt werden. De buren, die wij trots onze verbouwingen laten zien, vertellen vooral over hoe de oude mensen geweest zijn.

De voormalige keuken en het kamertje ervoor zijn logeerkamer met badkamer geworden. De schuren hebben we leeggehaald, de inhoud weggegeven of opgestookt.

Het graf van Ana en Jakab bezoeken we tijdens ieder verblijf. We zijn niet de enigen die aandacht geven aan het graf, regelmatig treffen we verse bloemen. Wij plukken een bloem uit hun tuin en leggen hem op het graf, tijdens de laatste avond van ons verblijf steken we een kaarsje voor ze aan.